Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Μαθαίνοντας Άριστα την Τέχνη της Ανατροφής Παιδιών


του Brian Tracy


Ο πιο σημαντικός ρόλος στην ανατροφή των παιδιών είναι να αγαπάτε και να φροντίζετε τα παιδιά σας και να χτίζετε μέσα τους αισθήματα υψηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης. Αν μεγαλώσετε τα παιδιά σας νιώθοντας υπέροχα για τον εαυτό τους, αν τα μεγαλώσετε γεμάτα ζήλο να βγουν εκεί έξω και να γνωρίσουν τον κόσμο, τότε θα έχετε εκπληρώσει την ευθύνη σας στην ύψιστή της έννοια.


Γιατί Οι Γονείς Δεν Αγαπούν Αρκετά

Υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για την αποτυχία των γονιών να αγαπήσουν τα παιδιά τους αρκετά. Πρώτον, οι γονείς δεν αγαπάνε αρκετά τον εαυτό τους. Οι γονείς με χαμηλή αυτοεκτίμηση συναντούν μεγάλη δυσκολία να δώσουν περισσότερη αγάπη στα παιδιά τους απ' ότι νιώθουν για τον εαυτό τους. Ο δεύτερος λόγος που οι γονείς δεν αγαπούν τα παιδιά τους αρκετά είναι γιατί συχνά έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι τα παιδιά τους υπάρχουν για να εκπληρώνουν τις προσδοκίες τους.


Τα Παιδιά Δεν Είναι Ιδιοκτησία

Το σημείο εκκίνησης για την ανατροφή των παιδιών είναι να συνειδητοποιήσετε ότι τα παιδιά σας δεν είναι ιδιοκτησία σας. Τα παιδιά σας ανήκουν στον εαυτό τους. Είναι ένα δώρο σε εσάς, και μάλιστα είναι ένα προσωρινό δώρο.


Τα Παιδιά Είναι Ένα Πολύτιμο Δώρο

Όταν βλέπετε τα παιδιά σας σαν πολύτιμα δώρα που μπορείτε να απολαύσετε μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, βλέπετε τον ρόλο σας σαν γονείς διαφορετικά. Όταν μπορείτε να γιορτάσετε και να ενθαρρύνετε την ξεχωριστή φύση και ευθύνη του παιδιού σας, τότε αυτό μεγαλώνει σαν λουλούδι στον ήλιο. Αλλά αν προσπαθείτε να κάνετε το παιδί σας να γίνει κάτι που δεν είναι, τότε το πνεύμα του παιδιού σας θα μαραθεί, και η προοπτική του/της για ευτυχία και χαρά θα ζαρωθεί σαν ένα φύλλο στο δέντρο το φθινόπωρο.


Η Αγάπη Κάνει τη Διαφορά

Η πιο σημαντική σκέψη στην ανατροφή υπέροχων παιδιών είναι η ποσότητα της αγάπης που λαμβάνουν. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη όπως τα λουλούδια χρειάζονται το νερό. Μία διαρκής ροή αγάπης και αποδοχής από τον γονιό στο παιδί είναι η γραμμή ζωής στη συναισθηματική και σωματική υγεία του παιδιού. Η έλλειψη της αγάπης είναι οπωσδήποτε το πιο σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να υποφέρει ένα παιδί κατά τη διάρκεια της εύπλαστης ηλικίας του/της.


Αγάπη και Αποδοχή Χωρίς Όρους

Κάντε το ξεκάθαρο στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει κάτι, που να κάνει το παιδί σας, που θα είχε ως αποτέλεσμα να το αγαπάτε λιγότερο από 100 τοις εκατό. Το πιο υπέροχο δώρο που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας είναι η πεποίθηση ότι το αγαπάτε απόλυτα, χωρίς επιφυλάξεις, ό,τι κι αν κάνει και ό,τι κι αν συμβεί.


Έπαινοι και Ενθάρρυνση

Δώστε στα παιδιά σας συνεχώς επαίνους και ενθάρρυνση για τα θετικά πράγματα που κάνουν, ακόμα και τα πιο μικρά. Επαινέστε και ενισχύστε αυτό που θα θέλατε να βλέπετε να επαναλαμβάνεται. Επαινέστε τα να χτίσουν την αυτοεκτίμησή και την αυτοπεποίθησή τους.



Άσκηση Δράσης

Ρωτήστε τον εαυτό σας πως θα ήταν αν ήσασταν παιδί του εαυτού σας. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του παιδιού ή των παιδιών σας και μετά αξιολογήστε τον εαυτό σας σαν γονιό. Ποιες είναι οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σας; Τί κάνετε καλά και τί κάνετε ανεπαρκώς; Ποια είναι κάποια από τα πράγματα που κάνετε που ίσως να έχουν ως αποτέλεσμα να μεγαλώνουν τα παιδιά σας με πιο χαμηλή αυτοεκτίμηση απ' ότι θα θέλατε; Τί μπορείτε να κάνετε, ξεκινώντας σήμερα, ώστε να είστε ένας καλύτερος και πιο στοργικός γονιός;



------------------------

Έχετε κάποιες άλλες προτάσεις για το πως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς; Πού ωραίο το άρθρο του Brian Tracy, δε συμφωνείτε;