Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Επίπληξη τους Ενός Λεπτού - (Για γονείς και όχι μόνο)


Πρόσφατα αγόρασα το βιβλίο "Ο Μάνατζερ του Ενός Λεπτού" στα ελληνικά και το ξαναδιάβασα. Το είχα διαβάσει πριν χρόνια στα αγγλικά αλλά από τότε δεν έτυχε να το ξαναδιαβάσω.


Στο βιβλίο αναφέρονται τα 3 μυστικά του αποτελεσματικού μάνατζμεντ, σύμφωνα με τον Μάνατζερ του Ενός λεπτού, και το 3ο είναι αυτό που λέγεται: "Επιπλήξεις του Ενός Λεπτού"


Στις ευχαριστίες του βιβλίου αναφέρει τον Gerald E. Nelson από τον οποίο έμαθε για τις Επιλήξεις του Ενός Λεπτού. Βρήκα λοιπόν το site του και διάβασα ένα άρθρο για την αποτελεσματική πειθαρχία και είπα να το μεταφράσω και να το μεταφέρω με την άδειά του στο blog μου.


Ορίστε λοιπόν:


Η Αποτελεσματική Πειθαρχεία είναι:


1. Άμεση

2. Συνεπής

3. Συγκεκριμένη

4. Εύκολα εφαρμόσιμη

5. Δίκαιη

6. Θετική

7. Κατάλληλη σε ένταση


Η Αποτελεσματική πειθαρχεία δεν:


1. Αφήνει ατελείωτες δουλειές

2. Αλλάζει τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού

3. Επιτρέπει κούφιες απειλές και μάταιες απειλές

4. Πρέπει να είναι σοβαρή και παρατεταμένη

5. Απαιτεί υπεράνθρωπες προσπάθειες για να είναι αποτελεσματική

6. Εξευτελίζει

7. Πληγώνει σχέσεις

8. Αφήνει τον γονέα και το παιδί να αισθάνονται άσχημα για τον εαυτό τους


Η Επίπληξη του Ενός Λεπτού αναπτύχθηκε για να είναι μία αποτελεσματική πειθαρχία και δημιουργήθηκε για να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού. Η Επίπληξη έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες οικογένειες για πάνω από τρεις δεκαετίες και το αποτέλεσμα είναι σταθερά θετικό ΑΝ οι γονείς χρησιμοποιούν την επίπληξη σωστά. Ακόμη και οι πιο προβληματικές οικογένειες κατάφεραν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να συμπεριφέρονται σωστά και να νιώθουν καλά αν και μπορεί να πάρει αρκετούς μήνες συνεχούς προσπάθειας από τους γονείς. Η επίπληξη θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν το παιδί συμπεριφέρεται απρεπώς, αλλά η ένταση της επίπληξης πρέπει να αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα του παραπτώματος. Για παράδειγμα, εάν το παιδί κατά λάθος λερώσει με πατημασιές το πάτωμα της κουζίνας που μόλις καθαρίστηκε, η ένταση της επίπληξης θα πρέπει να είναι μέτρια. Εάν το παιδί σας έρθει σπίτι μυρίζοντας "τσιγαρίλα" η επίπληξη θα πρέπει να είναι αυστηρή επειδή μάλλον κάπνισε. Αν έρθει στο σπίτι παραπατώντας από το αλκοόλ ο γονέας θα πρέπει να ταρακουνήσει την ψυχή του παιδιού στον πυρήνα της με την ένταση της επίπληξης. Όμως, ο γονέας θα πρέπει πάντα να θυμάται να κάνει μία απότομη αλλαγή σε ένα μήνυμα ζεστασιάς και αποδοχής με την ίδια ένταση, όπως το πρώτο μισό της επίπληξης που έχει μόλις κάνει.


Οι γονείς πρέπει να παραμένουν εστιασμένοι στον στόχο τους. Θέλουν να αλλάξουν τη συμπεριφορά και τη στάση του παιδιού και να ενισχύσουν τον δεσμό στις μεταξύ τους σχέσεις με το παιδί τους. Οι γονείς αναπτύσσουν επίσης τη συνείδηση του παιδιού, όταν μαλώνουν το παιδί τους με αυτόν τον τρόπο. Ο Σχηματισμός της Συνείδησης ξεκινάει από νωρίς στη ζωή του παιδιού και είναι μη-λεκτικός για τα περισσότερα από τα πρώτα χρόνια. Ούτε οι γονείς ούτε το παιδί έχουν επίγνωση ότι η συνείδηση του παιδιού έχει δημιουργηθεί στους πρώτους μήνες της παιδικής ηλικίας. Η διαδικασία της διαμόρφωσης συνείδησης συνεχίζεται στην εφηβεία και στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσής τους και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα συναισθηματικά μηνύματα που στέλνουν οι γονείς στο παιδί τους.


Το παιδί επιπλήττεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα, που ποτέ δεν διαρκεί περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα. Το μήνυμα από τον γονιό περιλαμβάνει τα συναισθήματα του γονέα σχετικά με την ανάρμοστη συμπεριφορά και το συγκεκριμένο λάθος που έχει κάνει το παιδί. Για παράδειγμα, αν ο έφηβός σας έρθει στο σπίτι μυρίζοντας μαριχουάνα ανταποκρίνεστε με μια σκληρή επίπληξη που διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, σταματήστε απότομα την επίπληξη, πάρτε μια ανάσα, και αλλάξτε το πως αισθάνεστε δείχνοντας αγάπη, ζεστασιά, αποδοχή και κατανόηση. (Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει και απαιτεί εξάσκηση.) Χαλαρώνετε το σώμα σας και τον τρόπο που αγγίζετε το παιδί σας. Τότε θα του πείτε ότι το αγαπάτε ό,τι και να γίνει, ότι είναι καλό παιδί, και ότι θα έχετε την ευκαιρία να το βοηθήσετε να συμπεριφέρεται καλύτερα. Θα το επιπλήττετε κάθε φορά που κάνει αυτά τα λάθη, γιατί το αγαπάτε και θέλετε να είστε ένας καλός γονέας για αυτό. Αυτά τα θερμά λόγια λέγονται με ένταση που ταιριάζει με την ένταση του πρώτου μισού της επίπληξης.

Τα παιδιά δεν θέλουν να επιπλήττονται αλλά παραδέχονται ότι η επίπληξη είναι εύλογη, ιδίως εάν η επίπληξη γίνεται με το κατάλληλο συναίσθημα. Το παιδί πάντα θα αντιστέκεται στην Επίπληξη και θα κάνει ότι μπορεί για να κάνει τον γονέα να σταματήσει να την χρησιμοποιεί. Η συνέπεια στη χρησιμοποίηση των επιπλήξεων είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την επιτυχία της.


---------------------

Λοιπόν, πώς σας φάνηκε; Ποια μέθοδο χρησιμοποιείτε για να επιπλήξετε το παιδί σας; (Αν το επιπλήττεται)

blog comments powered by Disqus