Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Κάντο Μόνο για Σήμερα


Λένε ότι για να αποκτήσεις μία καινούργια συνήθεια χρειάζεται να κάνεις κάτι για 21 συνεχόμενες ημέρες. Δηλαδή για τις 21 πρώτες ημέρες χρειάζεται, κατά κάποιο τρόπο, να επιβάλεις στον εαυτό σου να κάνει την καινούργια συνήθεια που θέλεις αποκτήσεις και από εκεί και μετά ουσιαστικά θα το κάνεις αυτόματα, γιατί θα έχει γίνει μία νέα συνήθεια.

Όπως παράδειγμα αν θέλεις να βουρτσίζεις τα δόντια σου 3 φορές τη μέρα αντί για 1 ή 2, χρειάζεται να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να το κάνει 3 φορές τη μέρα για τις πρώτες 21 ημέρες. Μετά τις 21 ημέρες θα είναι εντελώς φυσικό το να βουρτσίζεις τα δόντια σου 3 φορές τη μέρα.

Δεν ξέρω αν όντως είναι έτσι και αν 'πιάνει' αυτό με τις 21 ημέρες. Σε εμένα κάποιες φορές δούλεψε κάποιες άλλες όχι. Το πρόβλημα κυρίως είναι στο να φτάσει κάποιος στις 21 συνεχόμενες ημέρες πειθαρχείας. Δηλαδή αν έχει την επιμονή να κάνει κάτι για 21 ημέρες.

Κάτι που έχω βρει ότι με βοήθησε αρκετά στο να αποκτώ μία νέα συνήθεια/πειθαρχεία είναι το Κάντο Μόνο για Σήμερα. Δε θυμάμαι που το άκουσα (ίσως από τον Brian Tracy) αλλά έχω βρει ότι είναι πολύ αποτελεσματικό. Δηλαδή θέλω να αποκτήσω μία νέα συνήθεια; Ωραία. 21 ημέρες όμως είναι πολλές. Δε χρειάζεται να το κάνω για 21 ημέρες, αρκεί όμως να το κάνω ΜΟΝΟ για ΣΗΜΕΡΑ. Αν το κάνω σήμερα θα έχω μία ολόκληρη ημέρα επιτυχίας στο ιστορικό μου. Οπότε αύριο το πρωί μπορώ να πω ξανά θα το Κάνω Μόνο για Σήμερα. Άλλωστε όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι Μόνο για Σήμερα.

Οπότε αν θέλετε πχ να κόψετε το κάπνισμα, πείτε "Θα το Κάνω Μόνο για Σήμερα - θα περάσω μόνο μία μέρα με καθαρά πνευμόνια." Την επόμενη μέρα κάντε το μόνο για εκείνη την ημέρα. Ή αν θέλετε να αρχίσετε να γυμνάζεστε τακτικά, μπορείτε να πείτε ότι "Βρω χρόνο να γυμναστώ μόνο για σήμερα!" ή αν θέλετε να περνάτε περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας μπορείτε να πείτε "Μόνο για Σήμερα θα παίξω με τα παιδιά μου σήμερα με κλειστή την τηλεόραση και θα αφοσιωθώ 100% στο παιχνίδι μαζί τους!"

Βρείτε τι είναι αυτό που θα θέλατε να κάνετε αλλά το αναβάλλεται ή το ξεκινάτε και το σταματάτε από την πρώτη μέρα και πείτε στον εαυτό σας "Θα το Κάνω Μόνο για Σήμερα", άλλωστε μην ξεχνάτε ότι όλοι μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνο για σήμερα.

------------------------------------
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που θα θέλατε να έχετε αλλά δεν καταφέρνετε να αποκτήσετε; Έχετε δοκιμάσει άλλες τεχνικές ή κόλπα για να αποκτήσετε μία νέα καλή συνήθεια που θα μπορούσατε να μοιραστείτε στα σχόλια;
blog comments powered by Disqus