Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Κρατήστε ένα Ημερολόγιο ή blog

Photo by www.barrattschapel.org
Σκεφτόμουν πόσο σημαντικό είναι το να κρατάμε ένα ημερολόγιο. Είτε είναι σε ένα τετράδιο είτε σε ένα blog. Σίγουρα στο blog δεν μπορείς να γράψεις τις πολύ προσωπικές σου στιγμές, συναισθήματα και εμπειρίες, αλλά είναι ένας 'εύκολος' τρόπος να καταγράφεις τις καθημερινές προσωπικές σου εμπειρίες και σκέψεις.
Ακούω τα τελευταία χρόνια από τον Jim Rohn για τη σημασία του να κρατάμε ένα ημερολόγιο. Το είχα ξεκινήσει κάποιες φορές αλλά μετά από λίγες μέρες το σταματούσα. Μέσω του blog μου είναι πιο εύκολο να γράφω αυτά που θεωρώ σημαντικά να θυμάμαι.
Είναι πολύ σημαντικό να καταγράψεις αμέσως μία σκέψη ή μία φράση που άκουσες, γιατί μπορεί να χαθεί για πάντα. Πολλές φορές μπορεί να πει κάτι ο γιος μου και σε δευτερόλεπτα να ξεχάσω ακριβώς το πώς το είπε. Αυτό που κάνω συχνά (αν δεν μπορώ να το καταγράψω σε ένα χαρτί) είναι να το επαναλάβω ώστε να δω πως ακούγεται κι από μένα. Το επαναλαμβάνω μερικές φορές και μόλις βρω την ευκαιρία το καταγράφω.
Μια φορά είχε πει κάτι "πολύ έξυπνο" ο Δημήτρης και του λέω μισό λεπτό, βγάζω το iphone και ηχογράφησα τον εαυτό μου να επαναλαμβάνει αυτό που είπε. Μου λέει λοιπόν ο Δημήτρης: "θέλεις να το ξαναπώ να το γράψεις;;;"
Λοιπόν, παρακάτω είναι οι σκέψεις του Jim Rohn σχετικά με το να κρατάμε ένα ημερολόγιο. Απολαύστε...

Κρατήστε ένα Ημερολόγιο

του Jim Rohn

Αν είστε σοβαροί στο να γίνετε πλούσιοι, ισχυροί, εκλεπτυσμένοι, υγιείς, καλλιεργημένοι και μοναδικοί άνθρωποι που ασκούν επιρροή - κρατήστε ημερολόγιο. Μην εμπιστεύεστε τη μνήμη σας. Όταν ακούτε κάτι πολύτιμο, καταγράψτε το. Όταν συναντάτε κάτι σημαντικό, καταγράψτε το.

Συνήθιζα να κρατάω σημειώσεις σε κομμάτια χαρτιού και σκισμένες γωνίες και στο πίσω μέρος χρησιμοποιημένων φακέλων. Έγραφα ιδέες σε σουβέρ εστιατορίων. Σε αποδείξεις, σε κάρτες, σε μικρά χαρτιά, σε μεγάλα χαρτιά, σε στενά χαρτιά, σε χαρτονάκια και σε κομμάτια χαρτιού που τα πετούσα σε ένα συρτάρι. Μετά ανακάλυψα ότι ο καλύτερος τρόπος για να οργανώσω αυτές τις ιδέες ήταν να κρατάω ημερολόγιο. Κρατάω ημερολόγιο από την ηλικία των 25. Η πειθαρχεία είναι ένα σημαντικό μέρος της μάθησής μου και τα ημερολόγια είναι σημαντικό μέρος της βιβλιοθήκης μου.

Είμαι αγοραστής άδειων βιβλίων. Τα παιδιά το βρίσκουν αυτό ενδιαφέρον ότι αγοράζω άδεια βιβλία. Λένε, “22€ για ένα κενό βιβλίο! Για έδωσες τόσα;” Ο λόγος που πλήρωσα 22€ είναι για να προκαλέσω τον εαυτό μου να βρει κάτι να γράψει εκεί μέσα που να αξίζει 22€. Όλα μου τα ημερολόγια είναι ιδιωτικά, αλλά αν ποτέ κρατούσατε ένα στα χέρια σας, δε θα χρειαζόταν να διαβάσετε πολύ για να ανακαλύψετε ότι αξίζει περισσότερο από 22€.

Πρέπει να ομολογήσω ότι αν ρίχνατε μια ματιά στα ημερολόγιά μου, θα λέγατε ότι είμαι σίγουρα ένας σοβαρός μαθητής. Δεν είμαι απλά δεσμευμένος στο επαγγελμά μου· είμαι δεσμευμένος στη ζωή, δεσμευμένος στο να μαθαίνω νέες ιδέες και δεξιότητες. Θέλω να δω τι μπορώ να κάνω με τον σπόρο, το έδαφος, τον ήλιο και τη βροχή ώστε να μετατρέψω τους οικοδομικούς λίθους σε μία παραγωγική ζωή.

Το να κρατάτε ένα ημερολόγιο είναι πολύ σημαντικό. Το ονομάζω έναν από τους τρεις θησαυρούς που θα αφήσετε για την επόμενη γενιά. Για την ακρίβεια, οι μελλοντικές γενιές θα βρουν αυτούς τους θησαυρούς πιο πολύτιμους από τα έπιπλά σας.

Ο πρώτος θησαυρός είναι οι φωτογραφίες σας. Βγάλτε πολλές φωτογραφίες. Μην τεμπελιάζετε στο να συλλάβετε κάθε γεγονός. Πόση ώρα παίρνει για να συλλάβετε ένα γεγονός; Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Πόση ώρα χρειάζεται για να χάσετε ένα γεγονός; Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Μη χάσετε τις φωτογραφίες. Όταν θα φύγετε, αυτές θα κρατήσουν τις αναμνήσεις ζωντανές.


Ο δεύτερος θησαυρός είναι η βιβλιοθήκη σας. Αυτή είναι η βιβλιοθήκη που σας δίδαξε, που σας συμβούλεψε, που σας καθοδήγησε, που σας βοήθησε να υπερασπίσετε τα ιδανικά σας. Σας βοήθησε να αναπτύξετε μία φιλοσοφία. Σας βοήθησε να γίνετε πλούσιοι, ισχυροί εκλεπτυσμένοι και μοναδικοί. Μπορεί να σας βοήθησε να νικήσετε μία ασθένεια. Μπορεί να σας βοήθησε να νικήσετε τη φτώχεια. Μπορεί να βοήθησε να φύγετε από κακές παρέες. Η βιβλιοθήκη σας, τα βιβλία που σας καθοδήγησαν, που τάισαν το μυαλό σας και την ψυχή σας, είναι ένα από τα σπουδαιότερα δώρα που μπορείτε να αφήσετε πίσω σας.

Ο τρίτος θησαυρός είναι τα ημερολόγιά σας. Οι ιδέες που ακούσατε, οι πληροφορίες που σχολαστικά συγκεντρώσατε. Αλλά από τα τρία, το να γράφετε σε ένα ημερολόγιο είναι μία από τις μεγαλύτερες ενδείξεις ότι είστε σοβαροί μαθητές. Το να βγάζετε φωτογραφίες, αυτό είναι κάτι εύκολο. Το να αγοράζετε ένα βιβλίο από ένα βιβλιοπωλείο κι αυτό είναι αρκετά εύκολο. Είναι λίγο μεγαλύτερη πρόκληση το να είστε μαθητής της δικής σας ζωής, τους δικού σας μέλλοντος, του δικού σας πεπρωμένου. Αφιερώστε το χρόνο να κρατήσετε σημειώσεις και να κρατήσετε ένα ημερολόγιο. Θα είστε κι εσείς χαρούμενοι που το κάνατε. Τι σπουδαίος θησαυρός να αφήσετε πίσω σας όταν θα έχετε φύγει. Τι σπουδαίος θησαυρός για να απολαύσετε σήμερα!

Jim Rohn

blog comments powered by Disqus